Audio, video i rasvetni sistem za ustanovu kulture Parobrod

Instalacija audio, video i rasvetnog sistema, uz istovremeno očuvanje mobilnosti instaliranih komponenti i energetsku efikasnost

  • Klijent: Ustanova kulture Parobrod, Beograd
  • Datum projekta: 2013

Projekat i svečano otvaranje

Tim "AVL Projekta" ovog proleća izvršio je instalaciju audio, video i rasvetnog sistema za kulturnu ustanovu "Parobrod" u Beogradu. 11. maja 2013. godine objekat je otvoren, a tom prilikom nastupio je beogradski bend "Repetitor".


Implementirano rešenje

Audio sistem ulaznog hola zasnovan je na JBL PRO aktivnom zvučničkom sistemu serije PRX600, čime je postignut odličan kompromis: sa jedne strane, svojom malom težinom i jednostavnom montažom, korisniku je omogućeno da lako prenese i ponovo montira audio sistem, dok se, sa druge strane, zvučnici visokog kvaliteta mogu koristiti i za potrebe zahtevnijih izvođenja kao što su rock svirke. Svrha ovakvog sistema je dvojaka: sa jedne strane, oni služe scenskom monitoringu, dok sa druge - upotrebom stalka sa JBL PRO zvučnicima moguće je obezbediti postojanje manjeg nezavisnog sistema ozvučenja.


U maloj sali namenjenoj bioskopskim projekcijama postavljen je 7.1 surround sistem koji napaja najjači Harman Kardon AVR receiver, što je predstavljalo izuzetno ekonomično rešenje. Zahvaljujući naprednim podešavanjima Christie DLP projektora, implementacija projektora u bioskopu i ulaznom holu izvršena je tačno prema prethodno utvrđenim planovima, čak i pored izazova u formi specifične lokacije projektora (koji je pozicioniran iznad gornje ivice platna). Ovaj problem uspešno je prevaziđen korišćenjem elektronske funkcije pomeranja sočiva (Lens Shift), čime je slika uspešno uklopljena na 16:10 platno na zidu.


Christie 3LCD tehnologija projektora nudi FullHD sliku visokog kontrasta čak i pri upotrebi prednjeg i zadnjeg svetla u ulaznom holu. Česta je situacija da ustanove kulture koriste projektore čija je primarna svrha upotreba u kućne svrhe, čime slika, usled nepravilne montaže, može biti nedovoljno osvetljena, izobličena ili neodgovarajuće veličine u odnosu na platno. Upotreba pomenute tehnologije spojila je pristupačnu cenu sa vrhunskim kvalitetom na zadovoljstvo krajnih korisnika.


Pitanje rasvete rešeno je na način koji bi zadovoljio najviše kriterijume energetske efikasnosti: konstrukcijom i primenom odabranih tehnologija - ETC rasvetna tela - kroz upotrebu HPL 575 sijalica, omogućavaju da se dobije osvetljenje identične jačine kao pri upotrebi standardnih sijalica od 1 kW. Na godišnjem nivou, ovakva postavka može doneti značajne uštede u potrošnji električne energije. Još jedna od prednosti ovog rasvetnog sistema jeste njegova prenosivost - ETC dimerske letve dopuštaju veoma jednostavnu montažu reflektora i njihovu kontrolu. Kontrolnu funkciju obavlja ETC SmartFade kontrolni pult sa intuitivnim menijem koji je jednostavan za korišćenje, odnosno programiranje.


Izazov

U trenutku realizacije projekta, građevinski radovi na objektu UK "Parobrod" bili su završeni, tako da se tim suočio sa izazovom montiranja opreme u potpuno završenom objektu. Instalateri "AVL Projekta" uspeli su da odgovore ovom izazovu.