Rasvetna, audio i video oprema za novi TV studio 1 Grand Production

AVL Projekt je u septembru 2014. isprojektovao, isporučio i implementirao rasvetni, audio i video sistem za novi studio Grand produkcije

  • Klijent: Grand Production
  • Datum projekta: 2014

Identifikovane potrebe

 

Grand produkcija je za potrebe snimanja i emitovanja novog programskog sadržaja imala potrebu da izgradi i opremi adekvatnom opremom potpuno novi studio, TV studio 1. U njemu se u ovom momentu snimaju emisije „Zvezde Granda“ koje su 20.09.2014. počele da se emituju na TV Prva.

Obzirom na prethodnu dobru saradnju uspostavljenu prilikom opremanja studija 5 i 7, projektovanje rešenja i instalacija opreme u TV studiju 1 od strane AVL Projekta predstavlja logičan sled događaja.

 

 

Implementirano rešenje

 

Instalirano je 32 ROBE Pointe reflektora. Ovi inteligentni reflektori se odlikuju odličnim performansama iako su manjih dimenzija. Mogu da rade u režimu prikaza kao Beam, Spot, Wash, a sve integrisano u jedan uređaj. Pored navedenog, ključne karakteristike su im i posedovanje rotirajućeg i statičnog goboa, cirkularne i linearne prizme, izuzetno jakog svetlosnog osvetljaja, a poseduju i paralelisan 0° svetlosni snop.

 

Kao followspot (top) reflektori isporučeni su reflektori američkog proizvođača Lycian, model  iz serije ZOT 12  sa metal-halid sijalicom snage 1200W i odgovarajućim tripod stalkom. Jednostavan je za korišćenje, sa finim podešavanjem fokusa za meku i oštru ivicu prikaza svetlosnog snopa.

 

Kao dodatni scenografski element u TV studiju 1 instalirana je LED mreža P10, sa pixel pitch-om 10mm, izvedena u SMD tehnologiji. Dimenzija jednog segmenta mreže je 1280x320 mm, u aluminijumskom kućištu, ukupne kvadrature od 40m2. Za ovu LED mrežu je karakteristično da se može savijati pod uglom, a samim tim omogućava scenografu dodatne opcije uklapanja u postojeći enterijer.

Smeštena je polukružno ispred takmičara i, u zavisnosti od glasanja članova žirija, podiže se pomoću varijabilnih motora, ukoliko je takmičar prošao dalje.

 

Isporučene su i LED trake sa kontrolerom nemačkog proizvođača ProLed za kružni prsten gde stoji takmičar i za krunu iznad njega. Karakteristično za ove trake je da se može vršiti dimovanje od 0 do 100% što nije slučaj sa kineskim LED trakama koje se uobičajeno koriste kod nas. Druga njihova glavna prednost je što se može povećati frenkvencija, tako da nema „flickerovanja“ pri snimanju TV kamerom.

 

Isporučena su i ShowTex platna crno/srebrne boje, vatrotporna, koja se koriste kao scenografski elementi u TV studiju. Postavljeni su na LED mrežu sa zadnje strane, kako žiri ne bi video takmičara. Jedan deo njih je montiran i na bočnim stranama TV studija, ispred publike.

 

Soundcraft Vi1 digitalna audio konzola je bio ponovni izbor audio inžinjera sa Granda, kao i za Studio 7. Dizajnirana je u skladu sa željama velikog broja audio profesionalaca, a to je da se napravi manja, kompaktnija konzola koja će jednako dobro zadovoljiti zahteve broadcast, touring ili fiksnih instalacija po pristupačnoj ceni. Jedna od korisnih opcija je daljinska kontrola digitalnog pulta putem novog ViSi Remote 2.0 softvera bez dodatnog hardvera.

 

Za višekanalno snimanje audio sadržaja isporučen je računar sa optičkim RME karticama.

 

Za monitoring sistema isporučene su zvučne kutije JBL LSR305 koje se koriste za svrhe produkcije, snimanja i emitovanja. Jedna od osnovnih prednosti ovih monitora jesu profesionalne performanse po veoma pristupačnoj ceni.

 

Za merenje parametara audio signala isporučen je audio metar proizvođača RTW model TM3, koji poseduje 4.3“ touch screen za grafički prikaz parametara i služi za merenja pikova, RMS i faze signale.

 

Isporučen je HME intercom sistem za komunikaciju u TV studiju izmedju operatera i režisera. Njegova osnovna prednost je beskompromisni kvalitet u prenosu signala.

 

Svoje mesto u kompletnoj instalaciji našli su i kablovi nemačkog proizvođača Sommer Cable, a za povezivanje audio i rasvetnog sistema.

 

 

Izazovi pri implementaciji

 

Najveći izazov prilikom instalacije svih isprojektovanih rešenja je bio usaglašavanje različitih vrsta tehnoloških rešenja (audio, video i rasvetna oprema) sa građevinskim radovima (metalna konstrukcija, drvene obloge, klirit koji se postavljao na LED trake) i sa scenografskim elementima (zavese, ukrasne LED diode).