Audio sistem za Hram Svetog Marka u Beogradu

AVL Projekt instalirao je specijalizovano rešenje audio sistema za hram Svetog Marka, što je rezultiralo ujednačnenom pokrivenošću i izuzetnom razumljivosti govora i pojanja u svakom delu crkve, bez narušavanja estetike ovog velelepnog hrama

  • Klijent: Hram Svetog Marka
  • Datum projekta: 2013

O hramu Svetog Marka

Hram Svetog Marka ili Markova crkva je pored hrama Svetog Save najveći pravoslavni hram ne samo u Srbiji, već i na Balkanu. Građena je po ugledu na srednjevekovno duhovno graditeljstvo u srpsko-vizantijskom stilu, a zbog svoje monumentalnosti deluje veličanstveno i snažno. Duga je 62m, široka 45m i visoka 60m, horska galerija prima preko 150 pevača, dok cela crkva može da primi preko 2000 vernika.


Impozantne dimenzije i specifična arhitektura veoma utiču na akustiku, čineći izazov instaliranja audio sistema još većim. Takođe, prilikom projektovanja je bilo potrebno obezbediti jednostavno rukovanje sistemom, obzirom da će njime upravljati sveštena, a ne tehnička lica.


Implementirano rešenje

Zahvaljujući svom bogatom iskustvu i saradnji sa profesorima Katedre za Audio tehniku Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, AVL Projekt tim je ostvario izvanredan rezultat. Naime, primenom audio tehnike poslednje generacije, instalirajući manje opreme i postavljajući manje instalacije, ostvarili smo mnogo više performanse celokupnog sistema, a sve u rekordno kratkom roku.


Digitalno kontrolisani Line Array zvučnički sistemi i njihova jedinstvena frekvencija pokrivanja obezbedili su nam savršenu kontrolu usmerenosti zvuka, omogućivši da nema Hot-spotova sa previše visokom frekvencijama, kao ni mrtvih tačaka sa suviše malo. Time je obezbeđeno da se svaki posetilac u svakom delu crkve (ispred Ikonostasa), oseća kao da se nalazi u prvom redu i da se svešteno lice obraća i poji baš njemu (STI>0.5).


Prenos govora i pojanja omogućeni su primenom kondenzatorskih mikrofona velike usmerenosti, kao i UHF bežičnim mikrofonskim sistemima sa odgovarajućim prijemnicima. Za potrebe hora i sinhronizacije sa sveštenim licima koja drže službu, instalirani su viseći mikrofoni, kao i aktivan monitorski zvučnički sistem, na galeriji.


Sistem za spoljašnje ozvučenje je izveden sistemima koji su otporni na grube vremenske uslove i ne narušavaju estetiku, a obezbeđuju pokrivanje zvukom do 50m ispred crkve.


Kontrola i upravljanje audio sistema je poverena procesoru koji pored same obrade audio signala obezbeđuje autonomiju čitavog sistema, maksimalno pojednostavljujući korištenje i eliminišući potrebu za angažovanjem tehničkog lica za kontrolu. Napajanje je izvedeno primenom digitalnih pojačavača koji omogućavaju dodatno podešavanje i prilagođavanje zvučničkih sistema. Sva centralna oprema je smeštena u rek orman, koji je zbog estetike obrađen drvenim površinama.


Po ugledu na najsavremenije građevine

Uz Božju pomoć i blagoslov njegovog pravosveštenstva Patrijarha srpskog g. Irineja, Studio Berar Projekt je za Hram Svetog Marka u Beogradu implementirao rešenje audio sistema kojim se mogu pohvaliti najveće svetske bogomolje, Crkva Hrista Spasitelja u Moskvi, katedrala Notre-Dam-Du-Cap Basilica i mnoge druge.