Video prezentacioni i konferencijski sistem za Hyatt Regency u Beogradu

AVL Projekt je u oktobru 2014. isprojektovao, isporučio i implementirao video-prezentacioni i konferencijski sistem za Hyatt Regency u Beogradu

  • Klijent: Hotel Hyatt Regency Beograd
  • Datum projekta: 2014

Identifikovane potrebe

 

Menadžment hotela Hyatt Regency iz Beograda se obratio našem timu inženjera sa željom i potrebom da unapredi postojeće tehnološke celine iz oblasti audio i video tehnike. Kako je ovaj hotel lider u organizovanju konferencija, sastanaka, naučnih skupova, društvenih i kulturnih događaja, kao i privatnih proslava, pružanje ovih usluga putem korišćenja profesionalne audio i video opreme vrhunskih karakteristika je preduslov za zadržavanje liderske pozicije.

 

 

Implementirano rešenje

 

Kristalna dvorana je jedna od najpoznatijih sala u Beogradu, ukupne površine od 559 m2. Može se podeliti u tri samostalne sale za manje skupove. Tim Studio Berar Projekta je instalirao video projekcioni sistem u salama A i C. rojekcioni sistem se sastoji od dva snažna projektora Christie LWU501i, osvetljaja 5000 ANSI lumena i rezolucije WUXGA (1920x1200), koja projektuju sliku na dva motorizovana projekciona platna Projecta Elpro Large Electrol, veličine 181’’(400x255cm). Projektori su veoma tihi pri radu, tako da ni na koji način ne ometaju održavanje seminara. Christie 3LCD tehnologija projektora nudi sliku visokog kontrasta, čak i pri upotrebi višeg nivoa ambijentalnog svetla što je neophodno pri održavanju konferencija, seminara i naučnih skupova. Puštanje sadržaja na projektor se vrši sa računara, priključenjem na HDMI priključak koji se nalazi u podnoj kutiji, a distribucija audio i video signala se vrši preko HDMI ekstendera i ethernet kabla.

 

Boardroom je sala namenjena poslovnim sastancima, sa okruglim stolom za 12 učesnika. Na sredini stola je ugrađena stona, modularna priključna kutija sa priključnim modulima za napajanje računara učesnika sastanka. Tu je i HDMI priključak koji putem HDMI ekstendera vodi ka instaliranom LCD ekranu od 55’’, na zidu sale.  Centralno mesto u sali zauzima instaliran video procesor Christie Brio. On omogućava razmenu informacija i sadržaja (slike, video, prezentacije, crteži) između učesnika sastanka, kroz istovremeni prikaz ekrana sopstvenog računara svakog od učesnika na 55’’ LCD ekranu u sali. Maksimalni broj korisnika koji mogu biti istovremeno prikazani na LCD-u je 5. Još jedna od prednosti Christie Brio je da se prezentacije i multimedijalni sadržaji mogu deliti brzo i lako i sa korisnicima koji se nalaze na udaljenim lokacijama. Time postojeći sastanak možete proširiti i na druge učesnike, a poseban naglasak je stavljen na bezbednost privatnih informacija.

 

Sale Beograd i Budva se mogu kombinovati u jednu salu sa kapacitetom od maksimum 150 gostiju za sedenje. Mogu se i podeliti u dve zasebne celine za manje događaje. Klijentima su u salama dostupni konferencijski sistemi i video projekciona oprema. Centralni deo audio sistema čine digitalna audio matrica BSS BLU-100 sa zidnim komandnim jedinicama BSS BLU-3. Svi izvori ozvučenja (računar, CD player, bežični mikrofonski sistemi), kao i ambijentalno ozvučenje sala, su putem ovih uređaja povezani sa pojačavačem CROWN CDI1000 i zvučnicima JBL Control 24CT Micro. Sa ugradnim dvo-sistemskim plafonskim zvučnicima je dobijeno ujednačeno pokrivanje zvukom svake od sala i odlična razumljivost govornika, što je bio jedan od prioritetnih zahteva investitora. Preko zidne komandne jedinice BSS BLU-3 je moguće izabrati jednu od programiranih scena, aktivirati svaku od sala pojedinačno. Moguć je i istovremeni rad obe sale ili uključivanje postojećeg ambijentalnog ozvučenja hotela. Svaka komandna jedinica poseduje regulaciju nivoa zvuka.

 

Konferencijski sistem svake od sala je sastavljen od kondezatorskih mikrofona AKG CGN 99 H/S sa produženim, savitljivim vratom od 30cm. Učesnicima seminara je omogućeno i aktivno učestvovanje u diskusijama putem bežičnih mikrofonskih sistema AKG Perception Wireless 45 sa ručnim predajnikom. Zbog stalne izmene pozicija konferencijskog stola, u zavisnoti od želja klijenata, jedinice konferencijskog sistema su povezane sa podnom priključnom kutijom koja je vezana na digitalnu audio matricu što omogućava izuzetnu fleksibilnost sistema. Aktiviranje projektora SHARP PG-LW3500 i platna vrši se pomoću daljinskog upravljača. Dovoljno je putem HDMI kabla povezati laptop ili bilo koji drugi izvor video signala na priključnu podnu kutiju i tako reprodukovati željeni video sadržaj.

 

Celokupna postavka sistema omogućava veliki komfor u radu. Posebna pažnja posvećena je uklapanju sistema u postojeći enterijer sala.

 

 

Izazovi pri implementaciji

 

Obzirom da je bilo neophodno zadržati postojeći izgled enterijera u salama, najveći izazov pri implementaciji ovog kompleksnog sistema je bila ugradnja motorizovanih platna u gipsani plafon, kao i postavljanje novih kablova. Potpuno svesni značaja nenarušavanja enterijera, a zahvaljujući prethodno stečenim iskustvima u salama NIS Gasprom Nefta, Tarketta, Grundfosa i Ambasade Rusije u Beogradu, tim stručnjaka AVL Projekta je u potpunosti ispunio i ovaj zahtev.