Rasvetni sistem, truss konstrukcija i scenske zavese za UK Palilula

AVL Projekt instalirao je rasvetni sistem, truss konstrukciju i scenske zavese za pozorište Ustanove kulture Palilula

  • Klijent: Ustanova kulture Palilula
  • Datum projekta: 2012

Identifikovane potrebe pozorišta Ustanove kulture Palilula

Pozorište Ustanove kulture Palilula dobilo je novi rasvetni sistem, dimerske jedinice i kontrolni sistem koji obezbeđuju vrhunsko osvetljenje pozornice. Pored toga, instalirani su i aluminijumska trass konstrukcija i scenske zavese, čime su u potpunosti zadovoljene potrebe ovog pozorišta.


Korišćena tehnologija

Rasvetne jedinice koje su korišćene za glavnu rasvetu su dobavljača ETC, čija rešenja odlikuje izuzetno laka upotreba, jednostavna primena i brza zamena HPL sijalica, koje u odnosu na klasične sijalice pružaju uštedu električne energije od 25% do 40%. Isporučeni modeli su reflektori Source Four serije i to; Zoom Profil uglovanosti 15-30° stepeni, zatim Junior Zoom koji koristi HPL575W sijalicu i ima 25-50° uglovanost, kao i Source Four Fresnel reflektori promenljive uglovanosti u rasponu od 20-65° stepeni.


ETC Source Four PAR isporučeni reflektori u standardnom ETC paketu sadrže 4 izmenjiva sočiva, čijom jednostavnom izmenom se menja širina svetlosnog snopa, umesto zamenom sijalice kao kod klasičnih PAR-ki. Ovi modeli takođe mogu da koriste HPL sijalice različite snage (575W ili 750W), a pružaju osvetljaj kao klasične 1000W sijalice čime se ostvaruje ušteda u električnoj energiji čak i do 40%.


Cena HPL sijalica je mnogo povoljnija u odnosu na klasične halogene sijalice i pruža znatnu uštedu električne energije, a pri tome je proizvode svi vodeći proizvođači (Philips, Osram, GE kao i Ushio). Različitog su veka trajanja (od 300 pa do preko 1500h), kao i temperature boje od 3050 i 3200K, i pružaju zaista idealan izbor sijalice.


Cyclorama reflektori su dobavljača DeSisti Lighting, model GIOTTO koji koriste klasičnu R7s 1000W sijalicu. Njihov revolucionarni dizajn omogućava asimetričnu distribuciju, širok i čist osvetljaj kao i tvrdu i meku raspodelu svetlosnog snopa, čak i po uglovima.


Followspot reflektori su američkog dobavljača LYCIAN, model 1250KB i trenutno su najjači halogeni topovi na svetskom tržištu. Uglovanost svetlosnog snopa se kreće u rasponu od 4,3 do 10,3° stepena i primenjuju Hi-Brite 1200W, 80V Phillips sijalicu.


Dimerske jedinice su zidni modeli ETC SmartPack 12ch koji pruža mogućnost izbora različitih krivih dimovanja, dok snaga svakog dimerskog kanala iznosi 2,3kW. Instalirano je ukupno 96 dimerskih linija, kao i daljinska zidna kontrola sa mogućnošću izbora do 10 preseta.


Kontrola i upravljanje rasvetnim sistemom je omogućena rasvetnim pultom ETC Element 60-500ch sa 60 fader-a, baziranom na nagrađivanom Eos software-u. Element pult poseduje dva nezavisna DMX izlaza, maximalan broj od 300 submaster-a, Ethernet protokol, a podržava i daljinsko upravljanje za DeCt telefon, iPhone/iPad/iPod uređaje, kao i telefone bazirane na Android platformi. Veoma je lak za korištenje i pruža jednostavnu i brzu kontrolu celokupnog sistema rasvete, čiji se grafički prikaz funkcija prati na dva monitora.


Aluminijumska konstrukcija proizvođača LITEC iz Italije je sastavljena od elemenata dužine 3m u tri segmenta dužine 15m i služi za postavljanje (kačenje) reflektora i scenskih elemenata. Radi lakšeg i efikasnijeg pristupa postavljenim Truss-evima, montirani su električni motori Chain Master u D8 standardu. Nosivost svakog instaliranog motora ponaosob iznosi 1000kg, a upravljanje je omogućeno pomoću 4-kanalne kontrole.


Scenske zavese su belgijskog dobavljača Show Tex, model Molton. Zavese su pamučne, crne boje i neprovidne, a postavljene su na portal, bočne i zadnju stranu u odgovarajućim dimenzijama i zadovoljavaju najstrože evropske standarde po pitanju vatrootpornosti.


Podrška korisnicima

Nakon završene isporuke i puštanja sistema u rad, stručni tim AVL Projekta je upoznao tehničko osoblje sa svim mogućnostima rada postavljenog sistema i izvršio kompletnu obuku.


Celokupna isporučena tehnika je renomiranih svetskih proizvođača sa kojima AVL Projekt ostvaruje saradnju duži niz godina, obezbeđujući korisnicima punu podršku svakog trenutka.