Multimedijalni sistem za novosadski Filozofski fakultet

AVL Projekt izvršio je implementaciju multimedijalnog sistema za višenamensku salu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

  • Klijent: Filozofski fakultet, Novi Sad
  • Datum projekta: 2012

Novine u Kino sali Filozofskog fakulteta u Novom Sadu


Osnovu izvedenog rešenja predstavlja audio sistem za konferencije i reprodukciju zvuka u 5.1 konfiguraciji, podržan Dolby procesorom, dok ostale elemente sistema čine bežični audio sistem za simultano prevođenje, video konferencijski i video projekcioni sistem.


Implementirano rešenje

Ozvučenje sale je realizovano sa dvopojasnim zvučničkim sistemom JBL Control Contractor serije u konfiguraciji LRC, četiri manja surround zvučnička sistema i aktivnim JBL subwoofer-om EON serije. Za potrebe predavanja i tribina instalirani su bežični mikrofonski AKG sistemi za predavače sa kravatnim i ručnim mikrofonima.


Audio sistem za simultano prevođenje je nemačkog proizvođača Braehler i sastoji se od centralne jedinice, kontrolnog pulta za simultane prevodioce, infra-crvenih radijatora i prijemnika sa slušalicama. Prijemnici omogućavaju prijem do četiri različita kanala prevoda i prvenstveno su namenjeni za praktične vežbe i obuku studenata Filozofskog fakulteta.


Za potrebe prenosa slike i zvuka na daljinu instaliran je video konferencijski sistem koji pored svoje centralne jedinice poseduje PTZ HD kameru (koju je moguće daljinski kontrolisati) i stone mikrofone. Centralna jedinica omogućava pristup na LAN mrežu i internet, a zahvaljujući priključnom VGA mestu, omogućeno je povezivanje i emitovanje videa sa prezentacionog računara. Video projekcioni sistem pruža mogućnost emitovanja video materijala u BluRay ili DVD formatu i čini ga video projektor od 4.500 ANSI Lumena, BluRay player i projekciono platno. Zahvaljujući instaliranom Dolby surround 5.1 sistemu i profesionalnom video projektoru, višenamenska multimedijalna Kino sala Filozofskog fakulteta može da se koristi i za bioskopske projekcije.


Naponska distribucija i procesiranje, kao i elementi za korekciju i distribuciju audio signala, prijemnici bežičnih mikrofona, DSP i Dolby procesor smešteni su u glavni rek orman, koji se nalazi u tehničkoj režiji. U ormanu je ugrađen i inteligentni sistem naponske distribucije, kojim je omogućeno selektivno uključivanje komponenti sistema kao i selektivno isključivanje sa vremenskim kašnjenjem.


Podrška korisnicima

Nakon završene montaže i puštanja sistema u rad, inženjerski tim AVL Projekta je izvršio obuku tehničkog osoblja fakulteta i predao potpuna uputstva za rad sa instaliranom tehnikom.