Montaža nove šine za rasvetu u Radio-televiziji Srbije

AVL Projekt je krajem februara 2015. dovršio projekat zamene neispravne šine za rasvetu u studiju RTS-a. Učešće na projektu je obezbedio pobedom na tenderu u novembru 2014.

  • Klijent: Javni medijski servis "Radio-televizija Srbije"
  • Datum projekta: 2015

Identifikovane potrebe

 

RTS je imao potrebu za popravkom kvarova u Studiju 10. Popravka je podrazumevala demontažu neispravne šine za rasvetu i montažu nove sa pratećom opremom. U dodatku, bilo je potrebno obaviti i servis rasvetnog pulta ETC Congo. Oba posla su se odnosila na TV studio 10, koji se nalazi u Aberdarevoj ulici u Beogradu. U ovom studiju se emituje Jutarnji program RTS, kao i Beogradska hronika i emisija Oko.

 

 

Implementirano rešenje

 

2006. godine, u sklopu projekta rekonstrukcije zgrade RTS-a koja je oštećena u toku bombardovanja, Evropska agencija za rekonstrukciju je finansirala rasvetnu opremu za studio 10 u Aberdarevoj ulici u Beogradu. Tada je ovaj studio veličine oko 280m2 opremljen opremom vodećih svetskih prozvođača: ETC dimerima i kontrolnim sistemom sa distribucijom preko mreže, DeSisti studijskim fresnel reflektorima i pantografima, dok je šinski sistem isporučen od strane nemačke firme Lastro. Kontrola motorizovanih pantografa je poverena ETC Voyager sistemu.

 

Sada je našem timu bio poveren zadatak zamene jedne od šina sa aluminijumskim profilom, iskrivljenim u toku eksploatacije šinskog sistema. Obzirom na veoma gust raspored snimanja emisija, naš tim je uspeo u rekordno kratkom vremenu da izvrši zamenu krive šine novom, nakon čega je testiran celokupan šinski sistem. Testom je utvrđeno da je ponovo uspostavljena potpuna funkcionalnost.

 

Pored toga, kao ovlašćeni distributeri firme ETC, naše servisno odeljenje je bilo angažovano na popravci rasvetnog pulta Congo, kome je urađen update softvera, zamenjena su 4 displeja i tastatura. Ovo je prvi servis pulta nakon 10 godina rada u studijima RTS. Rasvetni tehničari iz RTS su izuzetno zadovoljni sa postojećim ETC pultom koji se pokazao kao izuzetno pouzdan u radu.

Naslednik Congo serije ETC pulteva je nova serija Cobalt pulteva o kojima možete više pročitati ovde, kao i o manjem modelu Cobalt 10.

 

 

Izazovi u implementaciji

 

Studio 10 je konstantno zauzet zbog čega je bilo potrebno sačekati skoro 2 meseca za zamenu šina. Pored ovog problema, dizalica koja je bila neophodna za zamenu šina je bila zauzeta u drugom studiju.

Nakon instalacije šinskog sistema, ugrađena je ventilacija studija, zbog čega je bio pravi izazov zamena šine i ugrađivanje bakarne trake u nju.