Studijska rasveta za novi TV studio B92

AVL Projekt je tokom februara i marta 2015. bio angažovan na dopremanju i instaliranju studijske rasvete za televiziju B92

  • Klijent: TV B92
  • Datum projekta: 2015

Identifikovane potrebe

 

TV B92 je pre izvesnog vremena prešla u novi televizijski studio koji se nalazi na ulasku u Beograd iz pravca Zagreba. Obzirom na mogućnosti koje novi TV studio pruža, uspostavljena je i nova programska šema, sa novim emisijama. Počinje se sa emitovanjem novog jutarnjeg programa ''Naše jutro'', a tu su i standardne emisije „Bulevar“, „Kažiprst“, „Zlatni krug“ i „24 minuta sa Zoranom Kesićem“. Iz tog razloga se ukazala potreba da se studio dodatno opremi rasvetnom tehnikom.

Naši partneri iz TV B92 su upoznati i zadovoljni sa ETC i DeSisti reflektorima, jer im je AVL Projekt 2011. isporučio određenu količinu. Više o tome možete pročitati ovde.

Sada su odlučili da postojeći sistem prošire sa istom opremom držeći se onog da „dobre stvari ne treba menjati“.

 

 

Implementirano rešenje

 

Isporučeni su reflektori Leonardo 1000W. U pitanju je kompaktan, veoma efikasan Fresnel reflektor koji obezbeđuje homogeno svetlosno polje u okviru celokupnog fokusa, od najužeg do najšireg. Koristi halogenu lampu sa temperaturom boje od 3200K, a efikasna ventilacija garantuje produžen život lampe, reflektora i sočiva u svim radnim pozicijama. Poseduje i mehanizam za prednje i zadnje fokusiranje, kao i inovativan sistem kačenja vrata sa sočivom.  Lagan, robustan i pouzdan, bilo u studiju ili na nekoj spoljašnjoj lokaciji, Leonardo 1000W ima izvanredne fotometrijske karakteristike.

 

Svi reflektori su takođe i Pole Operated, što znači da omogućavaju podešavanje usmerenosti svetlosnog snopa dok su okačeni na fiksnim pozicijama na konstrukciji, i to na veoma jednostavan način, pomoću šipke (Operating pole), sa zemlje.

 

Isporučene  ETC dimerske jedinice obezbeđuju profesionalni kvalitet dimovanja. Model SmartPack 12ch pruža mogućnost izbora različitih krivih dimovanja, dok snaga svakog dimerskog kanala iznosi 2,3kW. Ukupno je isporučeno 2 dimerska reka sa po tri dimera sa harting konektorima na izlazu i sipama sa utičnicama CEE3x16A (36 dimerskih kanala po reku). Parametri dimera prikazuju se na LCD ekranu za pozadinskim osvetljenjem u dva reda, sa 20 karaktera, dok se prolaz kroz meni dimerske jedinice vrši preko 6 plavo-fosforecentnih tastera, uključujući i jednostavno patch-ovanje sistema. Indikacija prisustva napajanja i DMX signala prikazuje se preko LED dioda.

 

Konstrukcija profilnih reflektora ETC S4 Zoom 15-30 stepeni izrađena je od livenog aluminijuma, a poseduje rotirajući mehanizam noževa ±25° izrađenih od nerđajućeg čelika sa kojim je moguće napraviti oblik svetlosnog snopa prema želji kupca sa oštrom ili mekom ivicom podešavanjem fokusa. Na telu reflektora postoje oznake za uglovanost polja i podešavanje fokusa, dok vratanca na telu sa sočivom omogućavaju jednostavan prilaz sočivu kod čišćenja.


Reflektori poseduju termalno izolovane ručke i dvostruke stezače koji obezbeđuju sigurno fiksiranje reflektora u željenoj poziciji. Sa slotom predviđenim za ubacivanje goboa izrađenih od stakla ili čelika i slotom sa kliznim poklopcem za ubacivanje irisa ili motorizovanih goboa, dobijena je mogućnost za pravljenje dodatnih efekata na sceni. Zamena sijalice je izuzetno laka i vrši se sa zadnje strane reflektora,  a njeno centriranje je moguće bez alata i podešavanja hot spot-a.

Još jedna vrsta isporučenih PAR reflektora je model S4 PARNel, koji imaju promenljiv fokus od 25 do 45 stepena (spot/flood). Uz njih su isporučene i odgovarajuće klapne.

Cena HPL sijalica je mnogo povoljnija u odnosu na klasične halogene sijalice i pruža znatnu uštedu električne energije, a pri tome je proizvode svi vodeći proizvođači (Philips, Osram, GE, kao i Ushio). Različitog su veka trajanja (od 300 pa do preko 1500 sati), kao i temperature boje (od 3050 i 3200K), te pružaju zaista idealan izbor sijalice.

 

Valjalo bi pomenuti i to da je roba isporučena 10 dana pre dogovorenog roka.