Bina, audio i rasvetna tehnika za opštinu Kanjiža

U sklopu projekta za potrebe Opštine Kanjiža, isporučena je aluminijumska krovna konstrukcija, bina, kao i kompletan audio i rasvetni sistem neophodan za organizovanje svih vrsta manifestacija

  • Klijent: Opština Kanjiža
  • Datum projekta: 2012

O projektu

AVL Projekt u potpunosti je realizovao projekat finansiran od strane Evropske Unije i međudržavne, regionalne saradnje između Srbije i Ruminije za povećanje turističke ponude i razvoj Potiskog regiona. U skladu sa uslovima tendera, bilo je neophodno da sva isporučena oprema bude isključivo evropskog porekla.


Implementirana rešenja

Aluminijumska krovna konstrukcija (Roof), je italijanskog dobavljača LITEC, dimenzija 12x10m, u okviru koje je isporučen kompletan pribor neophodan za sastavljanje (spojnice, škopci, gurtne, španeri, sajle). Isporučeni aluminijumski segmenti su tip QD30S i QD40S, predviđeni da mogu da izdrže ekstremna opterećenja, o čemu svedoči TUV sertifikat. U uglovima konstrukcije se nalaze kule/tornjevi Varitower model VT2-40 koji služe sa jednostavno podizanje celokupne krovne konstrukcije na željenu visinu. Električni motori koji omogućavaju podizanje/spuštanje konstrukcije su nemačkog proizvođača ChainMaster i kontrolišu se preko 4-kanalne kontrole, a montirani su na specijalnim držačima na Varitower-u. Nosivost motora je 1000 kg.


Celokupna krovna konstrukcija je pokrivena samogasivim PVC pokrivačem sive boje i učvršćena španerima za aluminijumske segmente, dok su zadnja i bočne strane dodatno učvršćene elastičnim vezicama. Za povećanje stabilnosti same konstrukcije izvedeno je dodatno ukrućenje, unakrsnim povezivanjem uglova konstrukcije, sajlama.


Bina je bez premca na našem tržištu, zahvaljujući jedinstvenom i krajnje jednostavnom sistemu povezivanja panela. Modularnog je tipa, sastavljena od panela 200cm x 100 x 9cm u ukupnoj površini od 100m². Oslanja se na noge dimenzija 60 x 60cm, debljine zida 4mm, dok je visina podesiva u rasponu od 90 do 150cm. Okvir panela je izrađen od aluminijuma najvišeg kvaliteta i povezuje se jednostavno sa dva klika sa narednim panelom. Naime, svaki panel poseduje jedinstven sistem kačenja – BRAVO patent. Koristeći samo jedan imbus ključ, paneli se sa dva okreta/dva klika zaključaju jedan za drugi, čineći kompaktnu celinu.


Primenjujući ovaj način kačenja - BRAVO patent, proizvođač bine, italijanska kompanija SIXTEMA je maksimalno povećala faktor sigurnosti izvođača na sceni (prvenstveno folklornih grupa), čineći binu kompaktnom i stabilnom. Sa druge strane, pojednostavila je i ubrzala montažu kao i demontažu bine, čineći je pogodnom za brojne primene. Za ploču se koristi brodska šperploča debljine 12mm, koja je vatro i vodootporna, a sa gornje strane presvučena zaštitom protiv klizanja, koja dodatno povećavajući sigurnost izvođača. Bina je sertifikovana na 750kg/m², a poseduje CE i ostale EU sertifikate.


Uz binu su isporučene stepenice, sa obe strane bine, koje se veoma jednostavno montiraju, a poseduju i rukohvate za lakši i sigurniji pristup.


Pored glavne konstrukcije sa binom, isporučena je i pomoćna konstrukcija sa binom, koja poseduje i ogradu. Ova bina ima namenu za smeštaj kontrolnih audio i rasvetnih pulteva, kojima se upravlja celokupnom tehnikom i scenskim efektima.


Rasvetni sistem čine inteligentna rasveta proizvođača ROBE Lighting, modeli ColorSpot 575AT i ColorWash 575AT Zoom i klasični reflektori, Italijanskog proizvođača DTS Illuminazione modeli PAR64 500W, SCENA PC 2kW kao i blinderi. Napajanje klasičnih reflektora se vrši pomoću 12-kanalnog dimera proizvođača Pegasus Pro 1210-C.


Kontrola i upravljanje rasvetnim sistemom se vrši pomoću rasvetnog pulta Avolites, model Titan Expert, uz koji je isporučen i Touch wing, koji izuzetno olakšava celokupnu kontrolu i upravljanje.


Audio sistem čini zvučnički sistem proizvođača DAS Audio, koji sadrži 4 satelita AERO-38A sa priborom za kačenje na konstrukciju, 2 subwoofer-a serije LX-218, kao i 6 monitorskih zvučnika na sceni.


Dinamički mikrofoni za izvođače su dobavljača AKG, dok su za instrumentalne mikrofone isporučeni modeli proizvođača Sennheiser. Bežični mikrofonski sistemi su takođe dobavljača Sennheiser, dok su isporučeni stalci za mikrofone nemačkog proizvođača K&M (Konig & Meyer).


Kontrola, obrada i monitoring audio sistema povereni su digitalnom audio procesoru engleskog proizvođača XTA Electronics, model DP548, dok je upravljanje omogućeno preko digitalnog audio pulta, model SD9, engleskog dobavljača DiGiCo. Uz audio pult isporučen je i stagebox sa 32in/8out, kao i motalica sa CAT5e kablom za međusobno povezivanje.


Kompletno napajanje izvedeno je sa energetskim konektorima i kutijicama u odgovarajućoj IP zaštiti, austrijskog proizvođača PCE Electric, dok su svi signalni audio i DMX kablovi proizvođača Sommer Cable.


Obuka i podrška

Nakon završene montaže, instalateri AVL Projekta izvršili su obuku operatera za rad sa tehnikom i svom isporučenom opremom i predali kompletna uputstva u štampanoj i elektronskoj formi.