Proširenje rasvetnih kapaciteta za studio TV Prva

AVL Projekt isporučio je i instalirao rasvetnu tehniku za studio televizije Prva

  • Klijent: TV Prva
  • Datum projekta: 2012

Potrebe televizije Prva

Prva Srpska Televizija je nakon povećanja gledanosti u proteklom period odlučila da proširi svoje kapacitete puštajući u rad još jedan novi studio, za čije opremanje je AVL Projekt isporučio rasvetnu tehniku poslednje generacije dobavljača "DeSisti Lighting" i "ETC", kao i opremu za scenske efekte dobavljača "Look Solutions".


Implementirana rešenja

Iz proizvodnog programa DeSisti lighting isporučili smo njihove poznate Fresnel modele, kao i modele Fluo rasvete.


Fresnel modeli su namenjeni za profesionalnu primenu u TV studijima i prvenstveno ih odlikuje efikasna optika koja daje veoma širok i jasan svetlosni snop, kao i izdržljiva konstrukcija prilagođena montaži na podne stalke ili viseće pozicije.

  •  Magis 300/500/650W P.O.
  •  Leonardo 1kW P.O.
  •  Leonardo 2kW P.O.


Glavna karakteristika isporučenih Fresnel modela reflektora je brza zamena sijalica kao i jednostavan pristup svim zamenskim delovima. Svi reflektori su takođe i Pole Operated, što znači da omogućavaju podešavanje usmerenosti svetlosnog snopa dok su okačeni na fiksnim pozicijama na konstrukciji, veoma jednostavno pomoću šipke (Operating pole), sa zemlje.


Isporučeni model Fluo rasvete DE LUX 4x55W P.O. je DMX kontrolisan (ne zahteva dodatno dimersko napajanje). DMX kontrola omogućava kontrolu intenziteta svetla u rasponu od 20% do 100%, čime je dizajnerima svetla omogućeno da dobiju najbolje moguće performanse rasvetnog sistema. Izuzev DMX kontrole, preko rasvetnog pulta reflektor omogućava i lokalnu kontrolu jačine osvetljaja putem potenciometra, ugrađenog sa zadnje strane. Napajanje više međusobno povezanih DE LUX reflektora vrši se preko energetskog kabla sa PowerCone konektorima.


Za proizvođača "DeSisti lighting" je karakteristično da, pored DMX kontrole fluo rasvete, u svom proizvodnom programu ima još dva načina kontrole intenziteta osvetljaja i to: preko dimera i preko lokalnog potenciometra sa zadnje strane.


Za distribuciju DMX linija isporučen je DMX spliter - matrica sa 6 ulaza i 16 izlaza koja poseduje 5 više funkcionalnih tastera sa LCD displejom za jednostavnu distribuciju DMX signala.


Fluo cevi koje su isporučene za ove reflektore su proizvođača OSRAM, iz serije Studio Line, snage 55W i temperature boje 3200 K. Ukupna potrošnja modela DE LUX 4x55W je 220W, koji zahvaljujući izuzetno efikasnom reflektujućem sistemu daje veliki intezitet osvetljaja.


Zbog izuzetno male potrošnje energije i isijavanja toplote, primenom DeSisti rasvetne tehnologije postižu se znatne finansijske ustede pri hladjenu TV studija čime se ulaganje u ovu rasvetu brzo isplati. Proizvođač "DeSisti Lighting" u svom proizvodnom program poseduje modele reflektora sa 2, 4 i 6 fluo cevi.


U sklopu rasvetnog sistema isporučenog za PRVU TV, AVL Projekt je obezbedio i dodatni pribor za kačenje reflektora (kuke, sajle, prolongete i stalke ).


Isporučene dimerske jedinice su ETC-jevi modeli SmartPack 12ch koji pruža mogućnost izbora različitih krivih dimovanja, dok snaga svakog dimerskog kanala iznosi 2,3kW. Ukupno je isporučeno 2 dimerska reka sa po tri dimera (36 dimerskih kanala po reka), dok su za izlazne konektore postavljene utičnice CEE3x16A prema zahtevu kupca.


Za scenske efekte isporučena je dim mašina nemačkog proizvođača Look Solutions, njihov poznati model UNIQUE 2.1 koji odlikuje veoma mala potrošnja tečnosti u odnosu na dim mašine drugih proizvođača.